Piata de investitii pare a fi cel mai putin afectata de criza sanitara, in timp ce segmentul de birouri – cel mai afectat dintre toate sectoarele imobiliare si aflat în plina transformare – mai asteapta anul acesta inca 40.000 de noi mp de livari noi. Piata de industrial beneficiaza de cele mai multe oportunitati, iar zona rezidentiala ramane cea mai stabila, arata cel mai nou studiu Crosspoint Real Estate.

In pofida situatiei unice in care ne aflam si a impactului puternic asupra economiei, piata romaneasca de investitii a performat mai bine in primele trei trimestre ale acestui an, decat in intregul an 2019.

Desi, acest lucru se datoreaza, in principal, amanarii celei mai mari tranzactii anuntata pe piata – achizitia portofoliului de birouri al NEPI de catre Afi Europe, în valoare de 307 milioane euro, initiata in 2019 – piata pare sa nu fie, inca, afectata de criza sanitara. Conform raportului de piata realizat de Crosspoint Real Estate, cel putin pana la sfarsitul anului, efectele crizei nu se vor reflecta substantial pe piata de investitii imobiliare.

Volumul total al investitiilor, in primele noua luni din 2020, a fost de peste 738 milioane euro – o crestere de 31%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Investitorii s-au concentrat, aproape exclusiv, pe proiecte de birouri (93% din volumul total al investițiilor) si au fost activi, mai ales, pe piata din Bucuresti (85% din volumul total al investițiilor). Randamentele investitionale si-au pastrat valorile ridicate din perioada anterioara crizei (7% pentru birouri, 6,75% pentru retail si 8% pentru industrial) si, cel mai probabil, nu vor suferi modificari pe termen scurt si mediu.

Desi cladirile de birouri raman optiunea preferata a investitorilor, sectorul trece prin schimbari importante. Exista un nivel ridicat de incertitudine cu privire la revenirea acestui segment la nivelul pre-pandemie, avand în vedere intentia cat mai multor companii de a alege varianta muncii de acasa pe o perioada nedeterminata. Chiar daca segmentul de retail a fost lovit puternic de criza COVID-19, acesta si-a început revenirea mult mai rapid decat s-a asteptat, iar aceasta capacitate de revenire ar putea sa atraga viitori investitori.

De asemenea, criza actuala ar putea marca un punct de cotitura pentru produsele rezidentiale, o clasa de active ce nu a fost, inca, luata in considerare de investitori in Romania.

Sursa: https://www.economica.net/in-pandemie-piata-tranzactiilor-cu-proiecte-imobiliare-a-ajuns-la-peste-738-milioane-euro-in-primele-9-luni-ale-anului_191390.html

You have already added 0 property

Login

Register